Schooltje Spelen

Het is zondagmiddag en de bel gaat. Mijn dochters allerbeste vriendin sinds groep 1 (haar BFF) staat met haar moeder bij ons aan de deur. ‘Mogen we even binnenkomen?’ vraagt de moeder. Mijn dochter, ze is dan 8, is verrast. Wat gezellig, zo op een zondag haar beste vriendin op bezoek. We staan even te dralen in de kamer en gaan dan aan de tafel zitten met z’n vieren, best gek. Het meisje kijkt bedrukt. Haar moeder spoort haar aan.


‘Nou, zeg maar wat we komen vertellen….’ Ik zie mijn dochter met grote ogen kijken. Ze is net zo sensatiebelust als ik, maar dit kan ze toch even niet plaatsen. En even zie ik ook een glimp onzekerheid over haar gezichtje glijden. Dit is wel een heel belangrijk en plechtig moment, dat voelen we allemaal. Wat gaat BFF zeggen?

‘Mijn vader en moeder gaan scheiden,’ gooit het meisje op tafel. Oeff. De tranen springen me in mijn ogen als ik het meisje zie worstelen. En als ik naar haar moeder kijk, hou ik het niet meer droog. Stilletjes veeg ik een traan weg. Dochter is ook even stil. Maar dan stelt ze de enige logische vraag die ze kan bedenken: ‘Waarom dan?’ Haar kleine handjes volgekladderd met paarse viltstift, wapperen in de lucht bij het woordje ‘Waarom’.
‘ Gewoon..,’ zegt vriendin, haar schouders ophalend. ‘Ze zijn niet meer verliefd. Maar het maakt voor ons niks uit hoor, want we gaan net zoveel bij papa als bij mama zijn en we blijven allemaal bij elkaar wonen.’ Nu is het tijd voor de moeder om in te grijpen:‘Nou…ik ga ergens anders wonen als ik iets heb gevonden, tot die tijd blijven papa en mama samen in het huis maar dat is niet meer voor heel erg lang he?’ Ze kijkt haar dochter aan. Dit hadden ze toch duidelijk besproken. De dochter knikt. Mijn dochter peutert aan iets op de tafel.‘Oh…’ zegt ze zachtjes. ‘Best wel erg..’
‘Ja,’ zegt beste vriendin.’Niet leuk nee…’
Het blijft even stil. Mijn dochter heeft er wel weer genoeg van, van dit grote mensenachtige gesprek met die twee serieuze moeders erbij.
‘Zullen we anders schooltje spelen? Dan mag jij wel juf zijn?’
‘Best’, zegt beste vriendin.
‘Of speel je liever scheidinkje?’ vraagt dochter begripvol.
‘Nee, doe maar niet,’ zegt vriendin. Ze wil liever gewoon juf zijn.
Samen rennen ze naar boven.