Afwashandschoenen

 

De politie belt. Of ik naar het bureau wil komen want Christina is daar en heeft naar mij gevraagd. Ik ben verrast. Christina. Een keurige neuroloog van midden veertig. Ik sta haar sinds drie jaar bij als advocaat in haar slepende echtscheiding waar geen eind aan komt.

De keurige mevrouw in mantelpakje mag in de koffiekamer van het bureau op mij wachten. Ze is blij me te zien en haalt diep adem: ‘Pieter-Jan heeft aangifte tegen mij gedaan…. De politie wil mijn uitleg… Ze zeggen dat ik de auto van Pieter-Jan heb vernield. Dat de zijkanten bekrast zijn met hele nare teksten, dat er purschuim in de uitlaat is gespoten en dat de ruiten zijn ingeslagen. De auto stond op de oprit en er hing een camera…’. Ik kijk haar afwachtend aan. ‘… Ik heb dat natuurlijk niet gedaan!’ zegt ze.

Maar ze was wel in de buurt geweest. Christina reed zo nu en dan – bijna dagelijks – langs het huis waar ze zelf jaren met haar ex-echtgenoot had gewoond, omdat ze zeker wist dat hij samenwoonde met ‘die ander’, al gelooft geen rechter haar. Het frustreert haar enorm dat zijn leven gewoon doorgaat in hun huis van vroeger, dat ze gewoon is ingeruild voor een andere vrouw.

De politie laat ons de beelden zien. Ze zijn redelijk vaag, maar duidelijk is een persoon te zien in een grote jas met een capuchon. Hij of zij heeft hele grote handschoenen aan en leeft zich helemaal uit met de knuppel op de raampjes van de auto. In het laatste beeld is te zien dat de persoon een hele bus isolatiemateriaal leegspuit in de uitlaat.

Christina blijft zeggen dat ze er niks mee te maken heeft. Ik geloof haar op haar woord. Haar echtscheiding verloopt ellendig, maar zij lijkt me niet in staat tot zulk gewelddadig optreden. Toch..?

De politie laat Christina al snel naar huis gaan omdat ze vooralsnog onvoldoende bewijs hebben tegen haar. Samen lopen we naar haar auto. We bespreken wat er mogelijk nog zou kunnen gebeuren. Ondertussen doet ze haar kofferbak open om haar tas achterin te leggen. Ik hoor niet meer wat ze zegt. In haar keurig opgeruimde kofferbak zie ik een knuppel en een spuitbus purschuim liggen. Er bovenop liggen twee gele afwashandschoenen.